CA musical: Billy Elliot
.
Informatie
Naam: Billy Elliot
Theatergezelschap: Joop van de Ende
Locatie: AFAS Circustheater in Den Haag
Datum: 25-1-2015
Recensie
Ontroerende Billy Elliot is intiem en overweldigend tegelijk (****)
01-12-14 12:32 uur - Bron: Het Parool
'Het is alleen al ontroerend dat de jongen die vanavond Billy speelt, Carlos Puts (13), zo goed danst en acteert.' © Roy Beusker
Recensie
Een typisch Engels verhaal op een Nederlands podium, het werkt. 'Billy Elliot' sleurt het publiek van de ene in de andere emotie.
Billy Elliot
Ons oordeel: ★★★★☆
Vertaling: Martine Bijl
Producent: Stage Entertainment
Script: Lee Hall
Muziek: Elton John
Gezien: 30 november
Waar: Circustheater Scheveningen
Te zien: Tot en met 28 maart
Vorm
De musical was in een ronde zaal die van voren naar achteren steeds verder opliep. Rondom het toneel was er een rood kader met daarin lichtjes. Bij sommige scènes gingen deze lichtjes aan. Het toneelbeeld wat ik zag was het decor wat een straat moest voorstellen. Ook werd het toneelbeeld regelmatig veranderd tussen de scènes door, zo kwam er een paar keer een soort huis op het toneel. Bij een paar scènes waarin veel gedanst werd was er vrijwel geen decor, het ging in die scène dan vooral om de dans. Alle personages waren gekleed naar de tijd waarin het zich afspeelde. En omdat het ook over een staking van de mijnwerkers ging hadden deze mensen soms hun mijnwerkers kleding aan. De musical begon met een film van echte beelden uit die tijd en hieruit werd duidelijk dat de mijnwerkers gingen staken. Daarna begon het verhaal eigenlijk vrijwel meteen met een liedje.
De musical gaat over jongen die ballet wil gaan dansen. De meeste danstechnieken die erin voorkwamen waren dus ook ballettechnieken. Aan het begin was het vooral de basis van ballet en later werden het echt dansen op hele mooie muziek.
Inhoud
Billy is een jongen die graag wil dansen, maar zijn vader mag hij dat niet. Hij gaat stiekem iedere zaterdag niet naar boks les, maar naar de les van Msr. Wilkinson die balletles geeft aan een klein klasje. Zij komt erachter dat Billy een uitzonderlijk talent heeft voor ballet en ze wil hem graag meenemen naar een auditie voor de koninklijke balletschool. Billy´s vader is erg druk met het staken samen met zijn mijnwerker collega´s. Ze proberen ervoor te zorgen dat de mijnen niet gesloten zullen worden. Daardoor heeft hij niet door dat Billy stiekem dansles krijgt. Wanneer hij erachter komt dat hij danst verbied hij Billy ermee verder te gaan, het kost hem teveel geld en hij wil niet hebben dat Billy danst. Gelukkig voor Billy bedenkt zijn vader zich en mag hij uiteindelijk toch auditie doen bij de British Royal Ballet en word hij aangenomen. Nu kan Billy Elliot een hele goede en bekende balletdanser worden.
Er spelen in het verhaal twee conflicten, namelijk de staking van de mijnwerkers en dat Billy niet mag dansen van zijn vader. De staking is een veel groter conflict dan het dansen, maar toch komt het dansen meer voor in het verhaal, omdat de hele musical hierom draait.
Billy
Billy is een jongetje dat van zijn vader naar boks les moet, maar stiekem veel liever wil leren dansen. Billy is klein en erg beweeglijk. Hij heeft vaak sportkleren aan, ook is hij zeker niet de stilste. Hij laat duidelijk weten dat hij er is en uit zijn mening ook regelmatig
Mrs. Wilkinson
Mrs. Wilkinson is de balletlerares van Billy en ze wil hem graag verder helpen in de danswereld. Wilkinson is een vrouw die zich niet laat kleineren door mannen en dus ook wel haar mannetje staat. Haar motto is dat je altijd moet glimlachen en ´shinen´ als je op het podium staat.
Debbie
Debbie is de dochter van Mrs. Wilkinson en zit dan natuurlijk ook op ballet bij haar moeder. Ze zit in dezelfde balletklas als Billy. Stiekem vind ze Billy wel heel erg leuk, maar dit laat ze niet erg merken. Ze is vooral bezig met het uitvoeren van de opdrachten die haar moeder haar geeft.
De personages zijn grotendeels gewone mensen, maar ze strijden wel voor hun standpunt dat de mijnen moeten blijven, omdat ze anders werkeloos worden. Billy zelf heeft vooral als standpunt dat dansen en ballet zeker niet alleen maar voor meisjes is.
Ik heb de gehele musical het meeste meegeleefd met Billy, omdat ik het heel vervelend vond om te zien dat hij zijn talent niet kon uiten en dat hij niet mocht doen wat hij heel graag deed. Ik moet er niet aan denken dat ik niet de dingen kan doen die ik graag doe of dat het me wordt verboden.
Functie
Het doel van de musical is vooral het publiek amuseren, maar er zit zeker wel nog een verdere boodschap achter. De boodschap is dat je moet doen wat graag doet en dat je je niet moet laten tegenhouden door wie dan ook. Ik vind dat zelf een hele mooie en belangrijke boodschap.
Doormiddel van licht (schijnwerpers tijdens het dansen) en rustige muziek wordt het doel van de musical nog extra benadrukt.
Mijn reactie
Ik had voordat ik naar de musical ging niet een speciale verwachting. Wel had ik van verschillende mensen al gehoord dat het een hele goede musical was en dus zeker de moeite waard. Door deze opmerkingen had ik wel een hogere verwachting van de musical maar niet extreem hoog. Ik was al lang niet meer naar een musical geweest, dus dat vond ik sowieso al leuk.
De musical heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan en nog wel maar dan dat. Ik vond het zeer indrukwekkend en overweldigend. Vooral de mooie dansen van Billy vond ik geweldig, dat heeft dan denk ik ook wel de meeste indruk op mij gemaakt.
Mijn totale indruk over de musical Billy Elliot is zeer positief, omdat er goed gebruik wordt gemaakt van muziek in combinatie met dans. Ook is het een goed verhaal waar je nog lang over na kan denken. Het was ook zeker een erg origineel verhaal met verschillende verhaallijnen erin, deze verschillende verhalen maakte het extra interessant. Wel vond ik het zelf verzonnen dialect dat gebruikt werd in de dialogen soms erg onverstaanbaar en onduidelijk. Voor sommige jongere kinderen in het publiek waren deze dialecten en het grove taalgebruik misschien niet altijd even geschikt. Maar ik denk dat zelfs voor de jongste kinderen de hoofdlijn van het verhaal goed te volgen was.
Maak jouw eigen website met JouwWeb